Raidlight Gilet Responsiv test

Raidlight Responsiv 8L Test – uppdaterad 17 januari 2016

I samband med att jag köpte ett gäng Raidlight-produkter från trailentusiasten Gaël Joly från A Different Path lät han låna ut ett testexemplar av löparryggsäcken Gilet Responsiv.

Raidlight är ett litet franskt bolag som gör högkvalitativa produkter för kräsna löpare, inte bara ryggsäckar. Bolaget har funnits sedan 1999 och är ganska kända på kontinenten, förutom Frankrike även i Spanien, Storbritannien etc. De verkar i skuggan av giganten Salomon. Själv visste jag inte att detta märke fanns förrän jag läste en tidningsartikel om en lokal Maraton des Sables-finisher.

Tanken slog mig att den typen av ultra icke låter sig genomföras utan beprövade kläd- och utrustningsval, så jag blev nyfiken – vad hade mannen på bilden för ryggsäck på sig?

Ingenstans syntes ”Raidlight”, jag kunde bara se en för mig okänd logotypsymbol. Form och färg på säcken tillhörde inte någon av de vanliga modellerna jag kände till, från Salomon Ultra Direction osv. Lite hårdgoogling ledde mig fram tillslut fram till såväl Raidlights hemsida, med modellen Ultra Olmo som MdS-mannen hade på sig, men också ett antal tester och utvärderingar på diverse sajter. Överlag positiva recensioner. Intressant!

[Mina erfarenheter av Raidlight Ultra Olmo 12L + 4L extrasäck, som var mitt egentliga köp till större löparäventyr, kommer i ett annat inlägg.]

Gilet Responsiv är dock inte avsedd för extremlopp, som MdS i ökenmiljö. Jag placerar den i segmentet ”korta långlopp” med enkla krav på funktion. Med sina åtta liter hamnar den i en kategori ryggsäck jag inte haft innan: mellan de minimalistiska löparvästarna på några enstaka liter, och de större på cirka 10-20L.

Vid egna utflykter på cirka 3-5 mil har jag oftast haft mina mindre västar, Inov-8 Race Ultra Vest och UltrAspire Surge. De har blivit väldigt tajt packade, då det inte varit garanterat med mat & dricka längs vägen, och jag, ehem, är ingen hejare på att packa minimalistiskt.

Något tillfälle har jag haft en större, gammal Salomon X-hikingsäck på 15L, men den var för otymplig och sladdrig för löpningen. Med andra ord lägger sig Gilet Responsiv i en sweet spot för (trail)löpare på äventyr, när man vill ha med gott om mat, dricka, extrakläder för ett par timmars skoj, på den korta långturen!

Gilet Responsiv kan fungera för transportlöpning också, men främst på sommaren då den blir något för liten för fullt ombyte och skor. Jeans, tisha och underkläder är inga problem, sandaler går i också, men är nog smidigast att spänna på utsidan.

Har märkt att jag även satt på denna ryggväst på korta träningsrundor – ni vet den då man bara tar med enstaka prylar, typ nycklar och telefon, kanske slängt ner extra vindjacka och handskar vid brytningsväder. I brist på vettiga fickor i övrig klädsel halkar denna västiga ryggsäck lätt på, för den sitter som en smäck, och anpassar sig snabbt till rådande packning.

Visselpipan på fästet

De två plastfästena som spänner fast säcken över bröstet är små men gedigna. Jag föredrar oförstörbara lättmetallhäklor, som på UltrAspires Surge-säck, men känner mig trygg med dessa. Remmarna är elastiska och bidrar till den skönt åtsittande känslan.

Det går att öppna fästena med en hand. Bra när händer och fingrar är stumma och dumma av kyla eller trötthet, eller om man råkat stuka handen, bryta armen, eller någon annan behöver knäppa av ryggan i värsta fall… (Jag tittar på er Inov-8! Varför skulle fästena på Race Ultra Vest vara så förbannat pilliga?)

På ena fästremmen sitter en liten visselpipa i plast, som nuförtiden är standardtillbehör på de flesta trailryggor. Den låter tillräckligt.

Nu är det vinter, så jag har ingen känsla för hur varm säcken blir på sommaren, men den ger inget intryck av att bli varmare än andra säckar. Materialet är lätt och fullt av meshhål för ventilering. Den torkar snabbt när jag blöter ner den rejält, så i teorin borde den kännas OK.

På kortare långturer eller när det är tätt mellan vattenhålen räcker det att ta med en eller två flaskor i bröstfickorna, istället för att packa ner en vattenblåsa i säcken. När jag knådar ner två 350ml softflaskor i bröstfickorna är det knappt jag känner de är med. De ligger fint och mjukt mot bröstkorgen. Dessa finns även i en större storlek. Men vintertid är det lätt att slangar och munstycken fryser igen, trots att Raidlights softflaskor har neoprenhalsduk. Under Sandsjöbacka Trail Vinter den 16:e januari 2016 låg temperaturen på cirka -9 och steg till -7. Tog en dryg timme från start tills jag ville ta en sipp, men det var ispropp. Det tunna elastiska tyget på bröstfickorna bjuder inte på något isolerande skydd.

Går att lösa på olika sätt, exempelvis stoppa flaskorna i någon jackficka närmre kroppen, eller klassikern att ha jackan utanpå ryggsäcken. Visst, man ser ut som Ringaren i Notre Dame, men slipper isproppar till drickat. Naturligtvis är detta problem inte unikt för Raidlight Gilet Responsiv, det är ett generellt vinterlöpningsproblem.

Vattenblåsor tenderar att klara sig bättre, om man minns att blåsa tillbaka vattnet i blåsan, eller drar slang och munstycke innanför jackan. Har testat stoppa i ett antal olika vattenblåsor i Gilet Responsiv: 1,5L, 2L samt 4L av olika fabrikat. Samtliga gick att bära och dra fram slang & munstycke utan problem. Sen är det upp till kreativiteten hur fäster slangen och munstycket framtill. Jag saknar ett specifikt ställe att fästa clips till munstycke, utan att behöva göra ingrepp på- eller trycka ihop bröstremmen.

Det bästa alternativet att ta med vätska är softflaskor i bröstfickorna.

Det kändes inte lika skönt när jag istället för mjuka medgörliga softflaskor tryckte ner en iPhone 6, en strömbank i samma storlek samt större gel i samma bröstficka; inte så att det skavde, men det märktes att de kantigare prylarna tryckte mot bröstet. Jag störde mig på det.

 

Passar i bröstfickan

Provade även att stoppa i en styvare flaska på 650 ml; den avrundade som medföljer Inov-8 Race Ultra Vest. Den passade perfekt, men det blir inte plats över till annat än kreditkort, tunn gel eller nyckel i samma bröstficka. Vilket kan räcka långt.

De öppna sidofickorna under armhålorna är lätta att komma åt, men det -känns- osäkert att lägga annat än gel eller möjligen ett par tunna vantar. Jag lade i min iPhone 6 med minimalt skal och det såg lite stelt ut – men kändes ok när jag sprang, fast jag var hela tiden orolig att den skulle hoppa ut.

Bröstfickan har dubbla fack, men trots att de är ganska djupa litar jag inte heller på dessa. Här känns det som att man måste ha i flaskor eller annat för att få tillräckligt med tryck mot sakerna, så materialet smetar åt tillräckligt hårt. Det slanka materialet kanske bidrar till känslan av otrygghet? Om det ena av de de dubbla lagrena i bröstfickan vore förslutningsbart, eller åtminstone insidan klätt med silikon för att öka friktionen, hade det stillat trygghetsnarkomanen i mig.

Faktum är att ingen av fickorna, inte ens den stora på ryggen, är förslutningsbara.

Det positiva med det är att säcken blir mer hållbar och lättare att använda flexibelt, för jag ogillar kardborre- och knäppfästen som låter mycket, är pilliga att öppna/försluta och kan gå sönder. Men jag saknar åtminstone en ficka i Gilet Responsiv som går att stänga igen ordentligt. Och gärna något lock som dels håller saker därbak i ryggsäcken på plats, men också håller det värsta regnet eller snön utanför.

Tyvärr är det enda kardborrefästet, det som är tänkt för att hålla fast vattenblåsan, utformat så det kan skava mot läppen på hålet till ryggsäcken. Ingenstans finns muddar eller fållor som skyddar fickorna mot skav, vare sig på bröst-, sidfickor eller därbak. Långtidstest skulle avslöja om detta är en stor eller liten risk, men känslan är inte bra. Med det sagt så har inget av det jag lagt i ramlat ut.

UltrAspire Surge har en bröstficka med blixtlås som tyvärr är något liten; glöm iPhone 6 Plus eller Samsung S6 eller annan stor mobil, men denna typ av ficka ger åtminstone sinnesfrid över att sakerna inte ramlar ur om man böjer sig ned – för att knyta skorna, fylla på vattenblåsan, eller om man ramlar i en backe eller liknande.

[ Är känslan befogad? Jag vet inte än. Skulle behöva testa fler timmar för att veta. När jag letar i andra recensioner verkar kritiken återkomma. ]

Naturligtvis kan man lösa fickproblemet genom att spänna fast en (vattentät) påse i kardborrebandet som är för vätskeblåsan. Kardborrebandet är generöst tilltaget så det räcker fast men trots att Gilet Responsiv är lätt att ta av & på blir det osmidigare att ta fram saker snabbt, t ex mobilen för att fotografera. Glöm Kodak Moments.

Som av en händelse säljer Raidlight vattentäta plastfodral som man kan lägga små pryttlar i, eller något ombyte beroende på storlek, men det går att göra en hyfsat regntätt Gör-det-själv-lösning med en vanlig plastkasse och en klämma.

Snabbjustering

Säcken är minimalistisk med sin enkla funktion. Det finns inget uppenbart high tech, inget krusidull som lätt kan gå sönder eller mecka. I trötta eller tanklösa situationer kommer man uppskatta det. Det enda som sticker ut som en potentiell kandidat för strul är snabbjusteringsspännena på sidorna, men de har funkat klockrent gång på gång när jag skruvat på dom.

Den rena designen är i stark kontrast till Raidlights modell för längre (osupporterade) turer; Ultra Olmo kryllar av små fack med blixtlås, blixtlås och spännen för justering och fästen, inbyggd hörlurssladd för mp3/telefonlurar etc!

Inför min första testrunda med Gilet Responsiv förde jag, förutom vad som tidigare nämnts, över standardkitet från min trotjänare, Inov-8 Race Ultra Vest: Förstahjälpen-grejer och linda, lite toapapper (som jag ta i trä aldrig behövt använda), några Nötcrémè-påsar, en större gel (som jag aldrig använder), pannlampa, nödfilt, liten kompass, samt en tunn extra regnjacka. Hyfsat likt vad som krävs eller brukas ta med på en hel del ultralopp.

Allt detta svalde förstås den större Gilet:en. Och det fanns gott om plats för mer. Under Sandsjöbacka Trail hade jag, förutom obligatorisk packning, med extrakläder och en del annat onödigt. En halvtimme efter starten knölade jag ner en vindjacka. Inga problem, ryggan svalde allt och kändes fortfarande skön att ha på.

Att springa med den känns friktionsfritt, det är denna ryggvästs stora, om inte största fördel. Inget skav, skön passform. Inget skumpande, förutom det rytmiska ljudet från vattnet. Det låter nästan som en shaker, ett sånt där litet musikinstrument, tills jag glömmer bort ljudet igen.

Materialet är slankt, smidigt och elastiskt. Extra plus för snabbspännena, de bidrar till vad som på engelska kallas ”snug fit”. Minus för känslan att saker kan ramla ut och det potentiella slitaget mot kanterna utan fållor.

Två Black Diamond Distance FLZ-stavar blir tajt

En helt annan typ av fäste sitter därbak, avsedda för stavar. Jag föredrar fästen fram på bröstet, som på Ultra Olmo, så jag har koll på att båda är med och slipper ta extra yogalektioner för att kunna ta fram dom utan att ta av säcken.

Fastspända bak på Gilet Responsiv kände jag hur stavarna tryckte mot skuldran. Nu är tredelade stavar större i ihopfällt tillstånd än stavar som skjuts in i sitt skaft, så med den typen kanske känslan blir bättre. Annars springer jag gärna med dem i händerna, med lätta stavar är det sällan ett problem på halvlånga turer under några timmar.

Vad som finns i ett pris

Gilet Responsiv pris är inte högre än motsvarigheter från Salomon, så okej pris/prestanda, för känslan hur den sitter på kroppen är i toppklass.

Men en viktig skillnad är att Raidlight satsat på att behålla all tillverkning hemma i Frankrike. Det flesta andra namnkunniga märken har fabriker i låglöneländer, där det är svårt att fastslå om produktionen skett på ett schysst sätt, mot miljö och människor.

Man skulle kunna tycka att det är protektionistiskt, men Gilet Responsiv matchas fortfarande mot alla andra på marknaden, oavsett tillverkningsland. Många konkurrenter väljer att fortsätta verka i låglöneländer, trots bristfällig hantering och användande av farliga kemikalier, tveksam arbetsmiljö och bristfällig arbetsrätt.

En del företag försöker verka för förbättringar, även om det är komplicerat och tar lång tid: Jag vet från min lilla insyn via jobbet på IKEA. Men sanningen är den att även de goda företagen fortsätter dra nytta av konkurrensfördelen medan de verkar där. Vad värre är, det finns fortfarande företag inte ens gör en ansträngning. Raidlight är naturligtvis på marknaden för att sälja sina produkter, men de hycklar inte om tillverkningen.

I min utvärdering av denna ryggsäck har jag fokuserat på funktionalitet, men låt oss inte glömma att det finns fler värden som påverkar vilka val vi gör som konsumenter.

The Good, The Bad, The Ugly

 

Sammanfattningsvis, en säck jag gärna vill återkomma till, för sin otroligt sköna passform och enkelhet. Minuset är att det saknas fickor som går att stänga helt, och känslan av slitage på kanterna.

Jag lämnar tillbaka detta testexemplar och behöver klura på en smidig lösning för vattenslangsfäste framtill, samt på hur jag säkert och smidigt ska kunna få med mobil och nycklar. Har du tips så mottages de gärna.