Pitchfest med indexkort

Flera av mina vänner arbetar i film- och mediabranschen. Det inspirerade mig till att börja skriva korta noveller och pitchar på filmer. Vem vet, en dag blir de verklighet.

Eftersom jag är en amatör på området har jag börjat söka kunskap med stor energi. Så här långt har jag läst ett par bra böcker, inklusive Blake Snyders Save The Cat!-trilogi, men även böcker om Hollywood-standards för screenplays och spec scripts (vad dessa heter på svenska får jag ta reda på). På datorn har bekantat mig med det kommersiella men öppna källkodsprogrammet Celtx, som verkar OK för nybörjare och hemmasnickrare.

Om någon månad ska jag träffa ett par själsfränder och ha en manushelg. Vi ska pitcha för varandra och försöka ta några idéer till nästa fas, bara för att det är kul. Till en sån liten pitchfest tänker jag ta med mig indexkort, samt några tjocka tuschpennor och stora A2-sidor. ”Index cards” och ”The Board” är verktyg som nämns av de flesta konossörer, en metod för att arrangera och strukturera handlingen. Jag gjorde några fumliga försök att hitta ”indexkort” i svenska butiker men fann dem enklare på Amazon.co.uk.

En enkel och tydlig handledning för hur man ska jobba med indexkort finns på John August’s utmärkta blogg:

Keep it short. Maximum seven words per card.

A card represents a story point, be it a scene or a sequence. You don’t need a card for every little thing.

Keep cards general enough that they can be rearranged. (“Battle in swamp” rather than “Final showdown”)

Horizontal (a table or counter) often works better than a vertical (a corkboard).

Post-It notes make good alternative index cards.

Consider a letter code for which characters are featured in the sequence. Helpful for figuring out who’s missing.

Most movies can be summarized in less than 50 cards.

Cards are cheap. Don’t hesitate to rework them.

Consider a second color for action sequences. Helps show the pacing.

Write big. You want to be able to read them from a distance.

Jag ser verkligen fram emot vårt lilla äventyr, och jobbar på några utkast och idéer att ta med. Kanske kan en flaska absint bidra till kreativiteten.