e-leg är bara för de tålmodiga

(För nytillkomna läsare ber jag er notera att detta inlägget gjordes år 2011. Jag hoppas det har hänt en hel del sedan dess…)

Ett par år som Mac- och Linuxanvändare har gjort mig tålmodig med mycket som annars bara funkat/r i Windows-land. Jag lyckades tillslut även få e-leg att funka på Mac:en genom att installera en äldre version av Firefox och trixa runt med diverse inställningar. Någon gång under 2010/2011 kom helt plötsligt en uppdatering av e-legitimation som gjorde livet något smidigare. Något.

Men när jag så för någon vecka sedan började köra Windows 7 Enterprise 64bit trodde jag, i min enfald, att jag inte skulle få bekymmer med e-leg längre.

Fan heller. Det gick inte att köra med Firefox 5.0. Det gick att logga in(!) men inte signera på Försäkringskassans sida med Google Chrome v12.0.74*. Med MSIE9 kunde man inte använda default i 64bitarsläge, utan är hänvisad till 32-bitarsvarianten.

Men inte ens den körde smärtfritt. När jag loggade in på fk.se med Telias e-leg möttes jag direkt av en felmeddelandet ”ssl_error_handshake_failure_alert”. Det tog en bra stund att dutta med Net-ID, med certifikaten och ett otal omstarter tills jag hittade en liten inställning:

Gå till Internet Explorer Settings (inställningar), välj Internet Options (Internetalternativ), välj fliken Content (Innehåll) och tryck på knappen Clear SSL State (vad det nu heter på svenska).

MSIE9 Clear SSL state

Efter detta kunde jag både logga in och signera på försäkringskassans sida.

Helt otroligt att det inte funkar smidigare år 2011. Tips på enklare hantering mottages tacksamt.

Uppdatering: Det har passerat några månader och jag har hittat ett annat trix som kan avhjälpa någon; lägg till forsakringskassan.se som ”Trusted site” under Internet Options -> Security -> Trusted Sites -> Sites.